Przykładowy Plan

Przykładowy Plan

Śniadanie: Omlet z cukinią

Składniki:

  • 200 g młodej cukinii
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Na patelni roztopić masło. Cukinię pokroić na 0,5 cm krążki, a następnie ułożyć na patelni obok siebie, w taki sposób, aby zajęły cały spód patelni. Przykryć i smażyć z obu stron, aż cukinia lekko się zarumieni i zmięknie. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem i zalać nimi cukinie. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jaja się zetną. Zsunąć na talerz. Posypać koperkiem.

II śniadanie: Gryczanka truskawkowa

Składniki:

  • 50 g kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g truskawek lub owoców sezonowych
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na wodzie z odrobiną soli himalajskiej. Po ugotowaniu zmiksować z siemieniem lnianym i połową truskawek. Przygotowaną kaszę wyłożyć do miski. Polać jogurtem. Wierzch udekorować pokrojonymi owocami i orzechami włoskimi.

Obiad: Pstrąg pieczony z sałatką

Składniki:

  • 150 g świeżego pstrąga
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • pieprz czarny
  • tymianek
  • sól himalajska
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść mieszanki sałat
  • 1 mały ogórek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Doprawić filet sokiem z cytryny, tymiankiem, pieprzem i solą i delikatnie skropić oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać migdałami. Ogórka pokroić w plasterki, a pomidorki na połówki i przygotować sałatkę. Przed podaniem polać sosem przygotowanym z czosnku i oliwy.

Kolacja: Sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g papryki czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • sól himalajska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka usmażyć na oliwie. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Warzywa pokroić w dowolne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić ulubionymi przyprawami i podawać.

Śniadanie: Sałatka z rukolą i kurczakiem

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 garść rukoli
  • 2 małe gotowane buraki
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwek marynowanych
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka upiec lub usmażyć na oliwie. Rukolę wymieszać z oliwą i wyłożyć na talerz. Ugotowane buraki pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Awokado pokroić w długie cienkie plasterki. Na rukoli ułożyć resztę pokrojonych składników oraz kiełki. Doprawić do smaku.

II śniadanie: Kolorowy ryż z owocami

Składniki:

  • 80 g ryżu brązowego (suchego)
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 małe kiwi
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na wodzie z dodatkiem soli himalajskiej. Wymieszać z pokrojonymi owocami. Posypać wiórkami. Danie można zapakować w pudełeczko i zabrać ze sobą.

Obiad: Szybkie pulpety z zieloną sałatką

Składniki:

  • 160 g łopatki wieprzowej mielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona bazylia, pietruszka, oregano, sól himalajska
  • 1 ogórek gruntowy
  • 30 g białej cebuli
  • 1/2 kalarepy
  • 1 łyżka świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszać z przyprawami. Uformować w dłoniach małe pulpeciki. Smażyć pod przykryciem ok. 5 minut, często obracając. Pod koniec smażenia odkryć patelnię i smażyć jeszcze chwilę, aż odparuje woda. Ogórka, kalarepę i cebulę pokroić w kostkę. Doprawić do smaku i wymieszać z koperkiem.

Podawać razem z ciepłymi pulpetami.

Kolacja: Sałatka z pieczoną dynią i groszkiem

Składniki:

  • 200 g dyni Hokkaido
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szkl. świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 wyciśniętej cytryny
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki, sól himalajska
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, pokroić w podłużne kawałki, skropić oliwą i piec 30 minut w temp. 180C. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pietruszkę posiekać. Dodać świeży lub ugotowany groszek zielony. Wszystkie składniki wymieszać w misce.

Śniadanie: Serek wiejski z brokułem

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g brokułów
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Serek wymieszać z ugotowanym brokułem i nasionami. Polać oliwą. Przyprawić do smaku.

II śniadanie: Płatki a’la szarlotka

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 180 g kefiru naturalnego 2%
  • cynamon
  • 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Płatki umieścić w garnuszku wraz z wodą. Chwilę gotować. Dodać starte jabłko oraz cynamon i wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z gazu i przełożyć do miseczki. Polać kefirem i posypać pestkami dyni.

Obiad: Wątróbka w pomidorach

Składniki:

  • 130 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
  • 1/2 cebuli białej
  • 2 pomidory
  • 50 g kaszy gryczanej (suchej)

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i podsmażyć. Wątróbkę pokroić w kawałki i poddusić razem z cebulą jeszcze ok. 5 minut. Dodać sparzone i pokrojone na kawałki pomidory. Dusić na małym ogniu do momentu, aż pomidory się rozgotują, część wody odparuje i powstanie gęsty sos.

Doprawić do smaku. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Kolacja: Sałatka z jajkiem i kalafiorem

Składniki:

  • 1 jajko
  • 150 g kalafiora
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g papryki czerwonej
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Kalafior ugotować al dente. Jajko ugotować na twardo. Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu gorącą kaszę wymieszać z kurkumą. Paprykę pokroić, a ugotowanego kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wymieszać razem wszystkie składniki.