Często pytacie, czy mnie nie kusi niezdrowe jedzenie, fast foody, ciasta i słodycze.
Jak u mnie wyglądają święta i czemu się nie martwię świątecznym jedzeniem czy wagą?
Jak nie zjeść pączka w tłusty czwartek albo nie złapać za cukierka, kiedy leży na widoku?
Jak polubić bycie “na diecie”?
Jeśli interesują Cię te tematy, to jesteś w dobrym miejscu. Zapraszam do kilkunastominutowej lektury.
PRZYJEMNOŚĆ I ODPUSZCZANIE
Prawda jest taka, że jeśli jemy to, co lubimy i czujemy się po tym dobrze, to nie tęsknimy za tym, czego „nie można”. Druga prawda odnosząca się do tej pierwszej jest jeszcze lepsza, bo tak naprawdę nie warto dzielić produktów na te, “co można na diecie” i na te co “nie można na diecie” i polecam to także Tobie. Unikam również określenia “zakazane”, bo zakazane zawsze kusi najbardziej. Oprócz takich wyjątków, gdzie mamy do czynienia z celiakią, alergiami, chorobami zapalnymi jelit – wtedy eliminacja składnika jest kwestią normalnego funkcjonowania w świecie lub nie, tj. wyjdę z domu albo przesiedzę na toalecie. Konsekwencje przychodzą szybko. Jeśli Twoje schorzenia nie są, aż tak poważne, prawdopodobnie ograniczenie składników najbardziej niezdrowych może okazać się wystarczające, a jednocześnie niezbyt utrudniające życie.
JEDEN POSIŁEK NIE PSUJE CAŁEJ DIETY
Zamiast mówić sobie, że “tego nie mogę, bo jestem na diecie” powiedz sobie “wiem, że to jedzenie nie służy mojemu ciału i na co dzień je ograniczam, ale wybieram to teraz dla przyjemności, a kolejny posiłek będzie posiłkiem zdrowym i odżywczym”. Jeśli raz pozwolisz sobie na coś, co bardzo lubisz, to naprawdę nic się nie stanie. W ciągu tygodnia jesz ok. 30 innych posiłków, co sprawia, że masz nadal jakieś 30 szans na inny, zdrowszy wybór. Nie traktujemy diety zero jedynkowo. Życie nigdy nie jest idealne. Żadna dieta nie jest idealna i nie musi być. Wciąż przeważają te wybory, których dokujesz w większości.
NIE MA CO JEŚĆ, BO WSZYSTKO TAKIE NIEZDROWE
ZDROWE BO DOMOWE
PRZYJEMNOŚĆ NA TALERZU
Czynnikiem, który w dużej mierze odpowiada za wytrwałość w postanowieniach jest przyjemność.
ZNASZ SIEBIE CZY JESZ TO, CO “MÓWIĄ ŻE TRZEBA”?
CZEGO NIE JEŚĆ NA DIECIE?
IDEALNY POSIŁEK? ODŻYWCZY I PRZYJEMNY
Jem posiłki nie tylko dla czystej przyjemności, ale przyjemność jest przy okazji.
Nie ma ŻANDEGO produktu spożywczego, który byłby niezastąpiony. A więc to oznacza, że jeśli czegoś nie lubisz, odwróć swoją uwagę od tego i nie pakuj sobie na talerz produktów, które będą psuć twój posiłek. Zawsze jest alternatywa.
NIEZDROWE TEŻ JEST PRZYJEMNE
CIASTO NA DIECIE? NAZWA DANIA NIE DEFINIUJE JEGO SKŁADU
Jedzenie ma być przyjemnością tylko PRZY OKAZJI.
JAK ZACZĄĆ ODCHUDZANIE?
SKUTECZNA DIETA ODCHUDZAJĄCA
Oprócz gotowej diety, warto abyś wiedział, jak komponować własne posiłki. Bo przecież gotowa dieta nie sprawdzi się w gościach, na urlopie czy na weselu. Nie weźmiesz pudełek na obiad u babci. Po pierwsze musisz dowiedzieć się, jak działa insulina, glukoza i jak wpływają na tycie. Musisz też poznać sposoby, jak obniżyć insulinę i jak obniżyć poziom glukozy we krwi. Bez tego odchudzanie nie istnieje, a nawet jeśli się “uda” to będzie bardzo męczące.
Nie ma jednej diety na odchudzanie. Dieta na obniżenie cukru też może być różna. Najczęściej w praktyce sprawdza się dieta odchudzająca z czterema posiłkami w ciągu dnia. I na takiej podstawie został przygotowany gotowy jadłospis odchudzający. To jest jadłospis, który możesz zastosować, jeśli szukasz diety na insulinooporność lub po prostu chcesz zdrowo schudnąć bez głodu.
Jadłospis “Insulinooporność lekka” dostępny jest w wersjach sezonowych na cały rok:
Jadłospis wiosenny (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis letni (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis jesienny (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis zimowy (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis “Insulinooporność zaawansowana” dostępny jest w wersjach sezonowych na cały rok:
Jadłospis wiosenny (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis letni (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis jesienny (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)
Jadłospis zimowy (1500 kcal, 1600 kcal, 1700 kcal, 1800 kcal, 1900 kcal, 2000 kcal)